blog image

Fake it till you make it! Yes or No?

February 04, 20235 min read

“Fake it till you make it? van het nummer Fakin' it .” - Simon and Garfunkel

Fake it till you make it! Yes or No?.

fake it till you make it. wel of niet doen?

Ken je de term, Fake it till you make it? En wat is je eerste gedachte daarbij? Wow helemaal goed of juist hoe kan je zo nep zijn? Schrijf deze gedachte eens ergens op. Op een stukje papier, op je telefoon en vertel er in een paar woorden bij waarom je dit vindt. 

Jouw gedachten over een dergelijke zin, zegt namelijk ook veel over jouw eigen waarden en normen. Denk je bijvoorbeeld dat dit liegen en bedriegen is dan geeft dat een ander signaal af dan dat je zegt het behalen van jouw eigen doelen nu eenmaal het meest belangrijke is dat er is. Het gaat immers om jouw doelen. 

Tijd om eens dieper naar deze zin te kijken. Fake it till you make it, komt blijkbaar van het nummer van Simon and Garfunkel “Fakin’ it”. Maar er zijn ook bronnen die aangeven dat het van Aristoteles zou afkomen en dan praten we toch over heel wat jaren daarvoor. Het idee is eigenlijk heel simpel. Ben je er nog niet, doe dan alsof dan kom je er vanzelf wel.

Het wordt ook heel vaak gebruik in “The law of attraction”. Het idee daarachter is dat je dit zo hard vol moet houden, dat je op een punt komt, dat je het ook zelf gelooft en juist op dat moment gaat de wereld om je heen meewerken omdat jij het juiste signaal, de juiste vibratie uitzend en dan gaat dat waar je heilig in gelooft ook daadwerkelijk voor je gebeuren.

Een andere plek waar dat dit gebruikt wordt is in de coaching, waar mensen op deze manier een kijkje kunnen nemen in hoe het leven ook zou kunnen zien. Tegenwoordige noemen we dit eigenlijk rollenspel.

Terwijl ik dit typ vind ik zelf dat rollenspel een stukje onschuldiger klinkt. Het geeft voor mij het verschil weer tussen weten wat echt is en wat niet echt is. Zou dat weer mijn Nederlandse “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”-mentaliteit zijn? De Nederlandse cultuur zit trouwens vol met dergelijke opmerkingen. Bedoelt om ons vaak klein te houden worden er dingen tegen ons van generatie op generatie gezegd als:

·      Wie voor een dubbeltje geboren wordt, zal nooit een kwartje worden

·      Hoge bomen vangen veel wind

·      Je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken

·      Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

·      Opschepper

·      Hoogmoed komt voor de val.

Ken jij er nog een paar die ik misschien vergeten ben? Laat ze mij eens weten hieronder in het opmerkingenveld. 

Dus als je kijkt naar het culturele aspect, dan is Fake it till you make it, absoluut not done. En dan snap je nu ook waar vermoedelijk de reactie vandaan kwam, dat het niet past bij je waarden en normen.

Maar wat nu als we het gaan bekijken in het oog van de “The law of attraction” waarin we eigenlijk zeggen dat als je iets inbeeld, visualiseert de kans dat je het gaat behalen een stuk groter gaat zijn. Is het dan zo gek? Is het dan verwerpelijk? Not done? Doen we dit stiekem niet allemaal wel wanneer het ons uitkomt? Even die nette kleding aantrekken voor dat sollicitatiegesprek? Ja wel?

En het merendeel van Nederland doet 30 jaar lang aan Fake it till jou make it. Deze mensen hebben namelijk een eigen huis. En dat is echt de grootste leugen die je kan hebben. Je hebt geen eigen huis. De bank heeft een huis en jij mag daarin wonen en je mag het onderhouden. Twijfel je daaraan? Wat zou er gebeuren als je besluit om de hypotheek niet meer te betalen? Juist. Dat ja. Dus is dit ook een vorm van Fake it till you make it. Net als alle schulden dat zijn. 

Ik denk dat het oordeel een stuk genuanceerder ligt. Fake it till you make it, kan je namelijk heel, heel ver helpen. Het kan je naar plekken brengen waar je anders niet zou komen doordat je bijvoorbeeld je c.v. een klein beetje mooier hebt gemaakt. Het kan je het gevoel geven van iets bereikt te hebben, waardoor je krachtiger wordt en juist daardoor dingen bereikt. Dat nette pak geeft je net die boost om die deal binnen te halen die je zo hard nodig had omdat anders je bedrijf failliet zou gaan. Allemaal Fake it Till you Make it. 

Wanneer zien we het dan wel als slecht? Vaak als je echt te vergaan. Zoals die persoon die solliciteert voor dokter terwijl deze nooit een opleiding heeft gedaan, behalve dan op zijn c.v. Ook wanneer je dusdanig liegt en bedriegt dat dit ten koste gaat van mensen omdat je met valse voorwendselen investeringen hebt weten los te krijgen. Denk aan de Netflix serie “Inventing Anna”. Dan ga je naar mijn idee te ver.

Of die Personal trainer die zegt de beste te zijn maar eigenlijk geen idee heeft wat dat deze aan het doen is en zo zijn klanten juist minder gezond maakt. Dan kom je aan op ben je een expert of lijkt het alleen maar zo, waar ik in een andere blog/ vlog/ podcast meer over heb verteld.

Zo schijnen Influencers ook een hele flink vorm te hanteren van Fake it Till you make it. Overal dingen posten met het dure huis, de grote auto en al die dingen die daarbij horen. Terwijl sommige influencers gewoon nog op 3 hoog achter wonen op een slaapkamer bij zijn of haar ouders. Is dat erg? Geen idee eigenlijk. Het is niet erg als je dit laat zien denk ik dan, maar wel er duidelijk bij vermeldt dat dit een rol is die je speelt. Dat dit iets is wat je ooit hoopt te bereiken. Je hebt namelijk invloed op heel veel, vaak jonge kinderen, en daar moet je ook je verantwoording voor dragen.

Dus kortom: Het kan je enorm helpen om verder te komen in het leven, omdat je bezig betn met het programmeren van je brein en deze steeds meer in de juiste richting te gaan sturen. Het gaat mis, zodra je andere mensen benadeelt. Het zij door je invloed, door geld los te krijgen, geen expertise te hebben en daardoor dingen erger maken dan dat ze zijn.

Fake it till you make it but don’t break it zou ik als afsluiting willen zeggen

fake or realfake it till you make itben je echt of nepexpertexpert status
blog author image

Joost Baelemans

Back to Blog