blog image

Lezen van etiketten in de supermarkt

September 19, 20233 min read

“Meten is weten en daarom moet je lezen.”

Waarom Etiketten Lezen op Voedsel Belangrijk is!

In onze wereld vol voedingskeuzes en diëten is het gewoon slim om de etiketten op voedselproducten te checken. Wat er op zo'n verpakking staat, kan namelijk echt een big deal zijn voor je gezondheid. In dit blog gaan we chill in op waarom dit belangrijk is en hoe je dat het beste kunt doen.

8 Reasons

Het Waarom

1. Hou Je Lichaam Gezond

Dus, waarom zou je etiketten lezen? Nou, het helpt je om te weten wat je in je lijf stopt. Het laat je zien hoeveel calorieën, vetten, suikers, eiwitten en vezels erin zitten. Dat helpt je om slimme keuzes te maken voor een gezonder dieet.

2. Allergieën en Intoleranties

Voor mensen met allergieën of voedselintoleranties is het lezen van etiketten echt een life saver. Het zorgt ervoor dat je geen gevaarlijke ingrediënten binnenkrijgt. Dus als je bijvoorbeeld geen melk kunt verdragen, kun je door het lezen van etiketten producten met melk vermijden als de pest.

3. Dieetdoelen Bereiken

Of je nu wilt afvallen, spieren kweken of gewoon je energielevel boosten, het lezen van etiketten is dé sleutel tot succes. Het helpt je om te weten wat je binnenkrijgt en dat is gewoon handig als je bepaalde doelen hebt.

Hoe Doe Je Dat?

1. Check de Portiegrootte

Laten we beginnen met het bekijken van de portiegrootte op het etiket. Veel mensen vergeten dit, maar het is belangrijk. Zo voorkom je dat je per ongeluk te veel naar binnen werkt.

2. Kijk naar de Calorieën

Kijk hoeveel calorieën er in één portie zitten. Dat geeft je een idee van de energie die je binnenkrijgt. Als je wilt afvallen, kies dan voor producten met minder calorieën.

3. Bekijk de Ingrediënten

De lijst met ingrediënten vertelt je wat er allemaal in dat product zit, van meest naar minst. Als je rare, moeilijke woorden ziet waarvan je denkt "wat is dit?", dan is het misschien beter om dat product even te laten staan.

4. Pas op voor Vet, Suiker en Zout

Check de hoeveelheid vetten, suikers en zout. Te veel van deze dingen is niet goed voor je. Dus hou het in de gaten.

5. Kijk naar de Nutri-Score

Sommige producten hebben zo'n Nutri-Score of een vergelijkbaar label. Dat is handig om snel te zien of iets gezond is of niet.

En Vergeet de Extra Info Niet

Sommige etiketten vertellen je ook nog over vitamines, mineralen en allergenen. Als je specifieke behoeften hebt of allergisch bent, is het slim om dit ook te checken.

Conclusie

Het lezen van etiketten op voedselproducten is dus eigenlijk super handig. Het helpt je om bewuste keuzes te maken over wat je eet. Je kunt zo je gezondheid checken, allergieën managen en je dieetgoals halen. Dus voordat je iets in je winkelmandje gooit, werp even een blik op dat etiket. Het kost je maar een paar seconden, maar het kan een wereld van verschil maken voor je gezondheid en lifestyle. Dus go for it, en eet met verstand! 🍏🥦🍔


etiketten lezenvoedingsadviesmeten is wetenetikettenlezensupermarktkilocalorieenvetsuikerskoolhydrateneiwittenzoutgezonde voedingweet wat je eet
blog author image

Joost Baelemans

Back to Blog

© JB-ACADEMY- All Rights Reserved - Terms & Conditions